Повече информация

За осъществяването на 'моста' използваме модифициран за нуждите на мрежата Janus. Това е първата подобна мрежа в България и в момента е единствена.

Моста е създаден от Fewona и се управлява от текущите свързани мрежи - Fewona, FreeBG, OptiLan, VoodooNet.
На основната сървърна машина на Fewona е пуснат Janus-а - това е daemon написан на perl, след пускане се свързва в указаните мрежи като сървър като за целта мрежите трябва единствено да са описали c/n lines като хъб. Каналите се определят и одобряват от управлението и се свързват и стават едно цяло във всички мрежи, в които е описан (В моста се описва кой канал къде и под какво име да присъства, например #bulgaria в OptiLan е #optilan в останалите мрежи..). Може някой канал да е само в две мрежи, не е задължително да е свързан във всички. След това всички потребители в поне един канал се рилейват в останалите мрежи със съответната наставка, техните действия и съобщения на private също.
Services са независими и не се виждат в отдалечените мрежи. Тъй като никове със суфикси са забранени с resv, не може да се регне някой такъв ник и съответно да има конфликти после.
Решенията отностно канали и мрежи, които да са включени, се взимат от всички мрежи с пълно мнозинство.
Приемат се само мрежи със сериозни ръководства и отношение, както и стабилни сървъри. Напълно забранени са фалшиви/нереални потребители в мета мрежата. Въпреки, че моста е сравнително безопасен, все пак има поле за изява, затова подбираме много внимателно новите си членове.
Килове в една мрежа на потребител от друга се пренасят като кик в останалите мрежи, но само в споделените канали. Също на теория оп в канал може да се вземе от ОС в даден канал.
На практика тези неща са напълно забранени (при злоупотреби на потребител от друга мрежа - бан в канала) и нарушаването на забраната води до изключване на мрежата от моста без предупреждение и без право на включване.
Чрез моста се постигат няколко цели:

  • Свързване на мрежи, които биха били съгласни на сливане, но версията на ircd е различна и никой не желае да смени своята.
  • Свързване на мрежи, които си имат собствено име, правила и сервизи и нежелаят да ги заменят
  • Свързване на мрежи с различни идеологии и ръководства. Моста позволява всяка мрежа да запази автономността и независимостта си.
  • И най-важното - улеснение за потребителите като каналите и приятелите са им под ръка на едно място - вече няма нужда да влизат в 10 мрежи...
Какво не е цел на BGMeta? Против сме мрежи, които искат просто да запълнят бройката с потребители и да имат по-добра статистика. Такива мрежи няма да бъдат линквани никога. В същото време бихме били съгласни за свързване с мрежа от 10 активни човека. С по-горните цели желаем да се подобри качеството и да направим IRC едно по-добро място, като по този начин го популяризираме. Статистики нас не ни вълнуват.

Ако идеята ви допада пуснете тема във форума или ни пишете в канал #all, като е хубаво да дадете информация за вашата мрежа, за да ни улесните при обсъждането дали да ви включим.